Kompostointi on ympäristöystävällinen tapa vähentää jätteen määrää, parantaa maan kasvukuntoa ja saada omasta maasta multaa. Mutta miten varmistaa, että kompostointi mökillä onnistuu mahdollisimman hyvin? Alta löydät tärkeimmät vinkit onnistuneen kompostoinnin saavuttamiseksi:
Kompostorin sijainnin valinta
Sijainti, sijainti, sijainti. Kuten mökkeilevänä tiedät, sijainnilla on olennainen vaikutus mukavuuteen. Tämä pätee myös kompostoreissa. Hyvä paikka kompostorille on valossa oleva, tuulinen ja tasainen paikka. On tärkeää huomioida myös, että kompostori on kätevästi saavutettavissa, jotta kompostorin täyttö ja tyhjennys on sopivan sujuvaa.
Kompostorin rakentaminen tai hankkiminen
Komposti on mahdollista rakentaa itse, mutta myös valmiita kompostoreita on saatavilla eri materiaaleista ja malleista. Kompostorin valinnassa kannattaa tarkastella sen vaatimaa tilaa, kompostorin vetoisuutta, eli kokoa ja muita mahdollisia käyttötarpeita. Kompostejakin löytyy useita eri käyttötarkoituksiin olevia.
Kompostimateriaalin kerääminen ja kokoaminen
Hyvä komposti tarvitsee maaduttaakseen oikeat ainesosat. Näihin kuuluvat esimerkiksi jätteet, kuten ruoantähteet, sanomalehdet, lehdet ja hienonnettu risut. Karkeasti kompostimateriaalit voidaan luokitella keittiöjätteeksi ja puutarhajätteeksi.
Mikä kaikki sitten on maatuvaa ja kompostoitavaa jätettä? Kaikenlainen orgaaninen aines on kompostoituvaa. Tämä sisältää hedelmät, vihannekset, pahvit, paperit, lehdet ja risut.
Tärkeää on, että eri materiaaleja sekoitetaan oikeassa suhteessa. Sekoita märkiä ja kuivia ainesosia keskenään sopivassa suhteessa, jotta kompostointi tapahtuu tehokkaammin.
Kompostoinnin lisäaineet, kuten kalkki, bondinluja, puupohjaiset hiilet ja puupohjainen kuitu, voivat nopeuttaa hajaantumista. Ne ovat kuitenkin ylimääräisiä, eivätkä välttämättömiä kun käytät monia eri materiaaleja kompostorissa.
Kompostin kosteus, kääntäminen ja ilmastointi
On tärkeää, että kompostissa on kosteaa mutta ei kuitenkaan liian märkää. Kompostin tulee olla yhtä märkä kuin pesusieni, joten jos oma kompostisi tuntuu kuivalta, lisää sinne tarvittaessa vettä.
Kompostia on myös hyvä sekoittaa ja kääntää säännöllisesti. Tällä tavoin varmistat, että kaikki ainesosat hajoavat oikeassa suhteessa. Lisäksi ilmastointi on tärkeää, sillä kompostiin pääsevä ilma nopeuttaa maatuvan aineksen hajoamista.
Eläin- ja tuholaisongelmat
Hyvällä suunnittelulla ja aktiivisella kompostin hoitamisella vältät mahdolliset ongelmat tuholaisten ja haju-ongelmien kanssa. Varmista siis, että kompostisi on tiiviisti ja hyvin rakennettu, jotta tuholaiset ja hajut eivät pääse leviämään.
Kompostin valmistuminen ja kompostimulta
Yleisesti kompostimullan kerrotaan olevan valmista, kun kaikki sen sisällä olleet jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi. Tähän kuluu tyypillisesti aikaa 1-3 vuotta. Käyttökohteesta riippuen voit kuitenkin käyttää kompostia jo huomattavasti aiemmin.
Kun kompostikierros on valmis, voit käyttää sen tuottamaa ainesta (eli multaa) kasvimaalla ja puutarhassa. Levitä se suoraan maahan tai sekoita se puutarhaan, kukkapenkkiin tai muuhun käyttökohteeseen.
Mitä huomioida kompostoinnin ja kompostorin kanssa?
Kompostoinnissa tärkeintä on siis:
- oikean sijainnin valinta
- tarvittavien materiaalien kokoaminen ja kompostorin rakentaminen tai hankkiminen
- oikeat suhteet eri maatuvan materiaalin välillä
- parhaat käytännöt lisäaineiden käytössä, kompostin kosteus, kääntäminen ja ilmastointi
Kompostointi on ympäristöystävällinen ja kustannustehokas tapa päästä eroon turhasta jätteestä ympäristöystävällisesti. Jos ympäristön hyvinvointi, kestävä elämäntapa ja ilmainen multa kiinnostaa, jokainen meistä voi kompostoimalla päästä nauttimaan sen tarjoamista eduista.