Skip to main content

Hirsimökit ja hirsitalot – kaikki mitä näistä pitää tietää!

Hirsimökit ja hirrestä rakennetut talot sopivat suomalaiseen sielunmaisemaan enemmän kuin hyvin. Tässä artikkelissa käydään läpi kaikki erilaiset hirsirakennuksen muodot, joita ihmiset kodeiksi tai vapaa-ajan asunnoikseen valitsevat.

Hirsimökit tai hirsitalot ovat monen suomalaisen unelma

Omakotitalossa asuminen on erityisesti maakunnissa muodostunut perinteisesti suomalaiseksi unelmaksi. Tämä ei ole muuttunut miksikään, vaikka kaupungistumisen seurauksena yhä suurempi osa väestöstä asuu kerrostaloasunnoissa. Pääkaupunkiseudun tonttihinnat ja hintojen kasvu pakottaa toisaalta edelleenkin sen, että jos haluaa olla lähellä suurkaupunkia – ei hintatason vuoksi omakotitalossa asuminen ole mahdollista.

Perinteiseksi omakotitalotyypiksi on muodostunut hirsitalo tai hirsihuvila, jollaisissa suomalaiset ovat asuneet vuosisatoja. Ne ovat paitsi ulkonäöltään erittäin vaikuttavia, niin myös yhtälailla turvallisia ja pitkäaikaisia asumisratkaisuja. Asunto on kuitenkin yksi suomalaisten suurimmista investoinneista, hirsitalolla saavutetaan tyypillisesti hyviä takaisinmaksuja suhteessa moneen muuhun rakennustyyppiin. Kivitalot tunnetusti ovat kalliita ja tämän vuoksi ovat usein parempituloisten rakennusmuotoja.




Perinteiset hirsitalot on helppo tunnistaa

Perinteiset hirrestä rakennetut talot tunnistaa usein siitä, että niiden julkisivuja hallitsee ristikkoikkunat ja eri tasoissa olevat katot. Niissä on usein koristeellisia kuisteja ja erkkereitä, jotka mahdollistavat hirsitalojen ominaisen ilmeen.

Tunnistaminen on myös helppoa johtuen selkeistä mittasuhteista niin talon ulko- kuin sisäpuolella. Talojen muoto on usein symmetrinen, mikä johtuu tietenkin siitä, että hirsi näyttää hienolta, kun julkisivut ovat tasasuhtaisia. Perinteisissä taloissa suositaan joko harja- tai mansardikattoa, mikä on paras kattomalli suojaamaan lumelta ja sateelta. Perinteisesti vanhat hirsitalot ovat rakennettu pyörihirsistä eli tukkipölkystä.

Hienoin materiaali on kelohirsi, joka on pyöröhirttä, jonka luonto on ajan myötä kuorinut. Maaseudulla näkee myös höylähirsistä rakennettuja taloja. Nämä hirret ovat valmistettu höyläämällä kantattua sahapölkkyä.

Hyvät hirret tunnistaa siitä, että ne on sahattu tiukkasyisestä puusta, joka on kasvanut hitaasti. Näin puun sydänosuus on suuri, mikä parantaa hirsien pitkäikäisyyttä.




Nykypäivän vaihtoehto: modernit hirsimökit

Kun puhutaan hirsimökeistä, monen ensimmäinen ajatus on vahva mielikuva perinteisestä mökkimäisyydestä ja vahvasta puun värisestä sisustuksesta. Nykypäivisin talopaketit ovat kuitenkin täynnä vaaleita sisäpintoja, suuria sekä korkeita ikkunoita ja nykyaikaista sisustusta.

Modernit hirsimökit ja -talot ovat erittäin suosittuja, sillä tyylikkään ulkomuodon lisäksi ne soveltuvat ympärivuorokautiseen asumiseen.

Modernissa rakentamisessa suositaan usein lamellihirsiä. Tällaiset hirret on valmistettu liimaamalla puuainesta useammasta puusta, jolloin pystytään estämään paremmin puun kuivumisesta syntyvä hirsien vääntyminen. Samalla pystytään minimoimaan hirsien halkeilu. Modernin talon ulkomuoto voi olla hyvinkin perinteinen ristinurkkineen ja koteloituine lyhytnurkkineen, mutta sitä vastoin sisällä olevat ratkaisut ovat täysin modernit.

Perinteiset hirrestä valmistetut mökit ja talot ovat usein väriltään ruskeita, kun taas moderneissa hirsitaloissa monet suosivat tummia ja murrettuja luonnonläheisiä sävyjä, jolloin talo sulautuu hyvin ympäristöön. Helppo modernisointikeino onkin skandinaaviseen tyyliin maalata hirsimökki mustaksi tai erittäin tummalla harmaalla. Suosiossa on myös vaaleankeltaisia tai harmaan eri sävyjä. Mikään ei kuitenkaan estä rakennuttajaa käyttämästä villimpiä sävyjä.




Hirsitalojen edut

Hirsitaloissa on lukuisia etuja, jonka takia ne ovat yhä edelleen suosiossa suomalaisten keskuudessa. Vaikka modernit hirsitalot ovat hyvin erilaisia kuin sata vuotta sitten rakennetut hirsitalot, pätee kaikkiin hirrestä rakennettuihin taloihin lyömättömiä puolia.

Ensinnäkin hirsi on erittäin ekologinen rakennusmateriaali, eikä sen valmistuksessa kulu juurikaan fossiilisia polttoaineita. Hirrestä rakennettaessa siihen sitoutuu paljon hiiltä hirren koko elinkaaren ajaksi. Hirteen sitoutunut hiili on aina pois ilmasta aiheuttamasta kasvihuonepäästöjä.

Hirrentuotannossa siirtyvä hake voidaan myös uusiokäyttää ja hyödyntää esimerkiksi paperiteollisuudessa. Hirsitalo on hyvin pitkäikäinen, ja sen ekologisuutta lisää se, että vanhat hirret on mahdollista aina kierrättää. Moni on jopa rakentanut vanhoista hirsistä täysin uuden talon.

Hirsitaloissa ei tavata juurikaan sisäilmaongelmia. On myös tutkittu, että hirsitaloissa asuvat ovat kuusi kertaa todennäköisemmin tyytyväisiä sisäilmansa laatuun kuin kivitaloissa asuvat.

Hirren osalta ainoa moitittava aihe on usein huono äänieristys, sillä puu ei itsessään eristä ääntä yhtä hyvin erikseen eristetyt seinät.

Hirsitalot ovat rakenteeltaan yksinkertaisia ja turvallisia. Hirsiseinä tasaa tehokkaasti kosteus- ja lämpötilavaihteluita, mikä pitää sisäilman puhtaana ja vapaana bakteereista. Tästä johtuen moni allergiaperhe suosii hirttä. Hirsi on myös jokseenkin taloudellinen ratkaisu pitkässä juoksussa, sillä hirsitalon energiatehokkuus on verraton. Moderni hirsistä rakennettu talo on tiivis ja sen massiivisilla seinillä on verraton lämmönvarauskyky.

Hirsitaloja näkyy erityisen paljon maaseudulla, mutta moderni hirsitalo tai hirsimökki sopii loistavasti myös kaupunkimaisemaan.

Monet talonrakennusyritykset pystyvät tuottamaan sekä perinteisen näköisiä kuin hyvinkin moderneja talomalleja.




Mitä hirsimökki tai talo maksaa?

Unelmatalon hinnat määrittää pitkälti ostaako talonsa avaimet käteen vai hirsimökkipakettina. Luonnollisesti jos unelmatalon rakentaa hirrestä, on se hieman kalliimpi ratkaisu on tavallinen puurakenteinen talopaketti tai valmismökki. Halvimmalla pääsee, mikäli hirsitalon rakennusmateriaalina on lamellihirsi.

Rakennuskustannuksissa vaikuttaa rungon kasauksen helppous, sillä yhdellä kertaa tulee rakennettua sekä sisä- että ulkoseinät. Itse rakentamisella on mahdollista saavuttaa säästöjä. Kun rakentaa hirrestä on hyvä myös huomioida koko talon elinkaari, sillä hirsi on materiaalina massiivinen, mikä tarkoittaa myös pitkää käyttöikää. Taitavasti ja perinteisesti rakennettu hirsitalo kestää helposti yli sata vuotta. Voidaankin miltei sanoa, että hirsi on käytännössä ikuista, jos vaan talosta pidetään huolta.

Hirsimökkipaketteja saa hirsitoimituksella yhdessä puuosatoimituksen kanssa haluamallaan sisällöllä, jolloin voi tilata muunkin haluamansa varustelun. Sääsuojaan-toimitus on valmismökin ja talopaketin välimuoto, jossa hirsimökkien valmistaja tekee raskaimmat työvaiheet ja toimittaa valmiin talorungon asiakkaan tontille, jossa asiakas voi rakentaa hirsitalon valmiiksi.

Hirsimökin hinta

Hirsimökkien hinta riippuu valitusta toimitusmuodosta, käytetyistä materiaaleista ja varustelutasosta. Lisäksi hintaan vaikuttaa, tuleeko mökistä kesäasuttava vai talviasuttava.

Hirsimökkien neliöhinnat riippuvat varustelutasosta ja liikkuvat noin 1500 – 2500 eurossa neliöltä.

Hyvääkin hirsitaloa pitää kuitenkin huoltaa, koska runkoon ja muihin rakenteisiin voi aina tulla ajan myötä vikoja. Mikäli asiakas haluaa ostaa vanhan hirsisen talon, on hyvä aina tarkistaa talon alapohja ja mahdolliset lahoumat.

Rakentajan on hyvä muistaa, että perinteisesti hirsirungossa on aina luonnollista painaumaa, mikä on keskimäärin vaakasuunnassa noin 0,5 – 2 senttimetriä korkeusmetriä kohden. Painauma riippuu toki myös hirren laadusta. Mikäli vaakarakenteen sijasta suositaan pystyhirsirakennetta, on painauma lähes olematonta. Tällainen rakenne on myös huomattavasti nopeampi rakentaa.